Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΝΕΑ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΪΝΟΥ PICK N ROLL

To read this post in English click here

Είναι ο δεύτερος χρόνος όπου η εθνική Ελλάδος γυναικών παρουσιάζει μια εντελώς πρωτοποριακή και ασυνήθιστη αντιμετώπιση στην επίθεση με side pick n roll, με ομολογουμένως ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι κανόνες οι οποίοι διέπουν αυτήν την άμυνα είναι οι εξής:
1- H αμυντικός που μαρκάρει την παίχτρια με την μπάλα την στέλνει προς το καλάθι απαγορεύοντας της την χρησιμοποίηση του pick n roll.
2- Η αμυντικός της screener μένει κολλητά στην παίχτριά της.
3- Η αμυντικός που μαρκάρει την άλλη ψηλή που δεν συμμετέχει στο screen προστατεύει το καλάθι.
4- Η περιφερειακή της weak side που βρίσκεται πιο κοντά στην baseline κατεβαίνει σχεδόν κάτω από το καλάθι και πάντα μπροστά από την ψηλή που βρίσκεται στο low post.

Η περιστροφή στην περίπτωση που η μπάλα περάσει στην weak side γίνεται ως εξής.
1- Η περιφερειακή που δεν έχει κατέβει κάτω από το καλάθι βγαίνει πάντα στην πρώτη πάσα.
2- Η περιφερειακή που είχε κατέβει κάτω από το καλάθι βγαίνει πάντα στην δεύτερη πάσα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Antonopoulos Giannis στις 1:16 μ.μ. 06 Ιουλίου
πολύ καλό....αν κ η δεύτερη περιστροφή,θέλει λίγο προσοχή...

George Dikeoulakos είπε...

Ειναι πολύ ευκολη η περιστροφή, ποτε δεν αντιμετωπίσαμε εκεί πρόβλημα.
Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζαμε ήταν οταν καμιά φορά η σκρινερ ηταν πενταρι, και το τεσσάρι τους ήταν κι αυτη στο χαι ποστ στο τριποντο και ηταν καλη σουτερ, αλλα πόσες τετοιες περιπτώσεις υπήρχαν μεσα σε ενα παιχνιδι? Φυσικά κι εκεί υπάρχει βοήθεια απο την περιφερειακό, αλλά κανα δυο φορές που εγινε (στα τόοοοσα παιχνίδια) χωρίς να το περιμένουμε, μπερδευτήκαμε και βγήκε αμαρκάριστο σουτ Εξάλλου απο το σκαουτινγκ ξεραμε τα συστηματα των αντιπάλων και αν υπηρχε τετοια περιπτωση ειχαμε παντα ετοιμες λύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Antonopoulos Giannis στις 5:01 μ.μ. 06 Ιουλίου
Ερώτηση...αν η screener κάνει fake pick κ βγει γρήγορα στη γωνία του γηπέδου στην ball side για το σουτ, η αμυντικός της τι κάνει?Παγίδα στην μπάλλα,ball defense,overplay?

George Dikeoulakos είπε...

Φίλε Γιάννη, αν η screener κάνει fake pick κ βγει γρήγορα στη γωνία του γηπέδου στην ball side για το σουτ, η αμυντικός της απλά την ακολουθεί, διότι έτσι κι αλλιώς είναι κολημένη επάνω της. Η ιδιομορφία αυτής της deny άμυνας είναι οτι το καλάθι το προστατεύει η άλλη ψηλή, και όχι η ψηλή της screener η οποία απο την αρχή είναι στην παίχτριά της. Αν πάντως δεν υπάρχει σκριν τελικά (όπως στην περίπτωση που ανέφερες), τότε είναι στο χέρι του κάθε προπονητή αν θα παραμείνει η ομάδα στο deny ή θα επιστρέψει σε πιο κλασική αμυντική στάση.

Unknown είπε...

Και αν κοψει η ελευθερη παικτρια απο την αδυνατη πλευρα πώς κοβεται πιθανη πασα προς αυτην;

George Dikeoulakos είπε...

Υπεύθυνη για την ελεύθερη ψηλή είτε βρίσκεται στο low post είτε στο high post είναι πάντα το guard της weak side. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι λύσεις υπάρχουν για όλες τις διαβασμένες επιθέσεις. Στο πανευρωπαϊκό αναγκαστήκαμε νωρίς να αλλάξουμε την άμυνα αυτή γιατί μας είχαν διαβάσει όλοι οι αντίπαλοι. Σε ματς όμως που παίξαμε αυτήν την άμυνα χωρίς να το περιμενουν πολύ απλά εχασαν το ματς και καταλαβαν τι παιζουμε την άλλη μέρα από το βίντεο.